تغییر اقلیم و خشکسالی را باید به عنوان یک واقعیت بپذیریم

به گزارش وبلاگ تجهیزات شبکه، خبرنگاران/خراسان رضوی رئیس سازمان کشاورزی خراسان رضوی امروز، 26 آبان ماه، در ششمین همایش ملی زعفران گناباد که به میزبانی مجتمع آموزش عالی گناباد برگزار گردید، توضیح داد: باید تغییر اقلیم و خشکسالی را به عنوان یک واقعیت در کشور بپذیریم و تمام سیاست گذاری ها و برنامه ریزی ها را بر همین واقعیت منطبق کنیم.

تغییر اقلیم و خشکسالی را باید به عنوان یک واقعیت بپذیریم

محمدرضا اورانی اظهار کرد: وقتی آمار، اطلاعات و داده ها را آنالیز می کنیم در 10 ساله اخیر بر اساس شاخص SPI منتهی به اسفند 1399، 84 درصد مساحت کشور تحت تأثیر خشکسالی بوده که در استان خراسان رضوی این عدد 91 درصد است.

وی اضافه کرد: خشکسالی فقط مربوط به استان خراسان رضوی نیست اما در شرق کشور و استان هایی مثل خراسان رضوی، خراسان جنوبی، کرمان و سیستان و بلوچستان میانگین بارش ها نسبت به میانگین کشوری پایین تر است.

اورانی گفت: در کل کشور اندازه بارش ها در یک دوره آماری بلندمدت حدود 20 درصد کاهش دارد اما در استان خراسان رضوی اندازه کاهش بارش ها حدود 44 درصد بوده است.

وی تأکید کرد: در شرایط کنونی اصل اول این است که به عنوان سیاست گذار، برنامه ریز، مجری و... همه و همه بپذیریم که کشور با واقعیتی به نام تغییر اقلیم، با واقعیتی به نام کم آبی و با واقعیتی به نام خشکسالی روبه رو است؛ بنابراین تمام رفتار و کردار ما در هر صنفی که هستیم، باید منطبق بر این واقعیت ها باشد.

در 30 سال اخیر اندازه تبخیر 34 درصد افزایش یافته است

اورانی گفت: داده ها نشان می دهد که در 30 سال اخیر دمای هوا 2 درجه افزایش پیدا نموده و کارشناسان می گویند به ازای هر یک درجه افزایش دما، تبخیر 17 درصد افزایش می یابد. این یعنی اینکه محصولاتی که کشت می کنیم، احتیاج به آب بیشتری دارد؛ بنابراین اگر در گفتمان و رفتار و کردارمان تعقل و تدبر نکنیم و بر طبق روال گذشته حرکت کنیم، نتیجه ای نمی گیریم و امکان ادامه حیات بخش کشاورزی نیست.

مدیر سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی در ادامه به ارائه اماری در زمینه کشاورزی استان پرداخت و یادآور شد: اندازه فراوریات کشاورزی کشور نسبت به اوایل انقلاب حدود هفت برابر شده، به طوری که در اوایل پیروزی انقلاب اسلامی اندازه فراوریات کشاورزی 25 میلیون تن بود و امروز این فراوریات به 130 میلیون تن رسیده است که سهم خراسان رضوی در این فراوریات 7.5 میلیون تن است.

وی اضافه کرد: این افزایش فراوریات نتیجه زحمات کشاورزان و فراوریکنندگان است، بعلاوه کسانی که در حوزه علمی، آموزشی و ترویج زحمت کشیدند و به علاوه کسانی که در حوزه سیاست گذاری و برنامه ریزی پشتیبانی کردند.

اورانی با بیان اینکه در حال حاضر سهم کشاورزی استان از اشتغال مستقیم استان، حدود 18.4 درصد و از فضای کسب و کار نیز حدود 33 درصد است، گفت: سهم بخش کشاورزی استان از ارزش اضافه نموده فراوریات داخلی استان، 13.1 درصد است که 6.7 درصد ارزش اضافه نموده بخش کشاورزی کل کشور را شامل می گردد.

وی اضافه کرد: در استان خراسان رضوی بالغ بر 37 محصول باغی داریم که 10 محصول باغی شامل زعفران، پسته، کشمش، بادام، انار، آلو، گردو و گیلاس بالغ بر 90 درصد کشت استان را تشکیل می دهند و طبق آمارها، حدود 14 درصد از فراوریات کشاورزی استان در حوزه محصولات باغی است ولی از نظر عایدیی، 43 درصد از عایدی بخش کشاورزی در حوزه محصولات باغی است.

برای غلبه بر مسائل باید در کنار هم قرار بگیریم

اورانی تأکید کرد: یکی از مسائل ما این است که بسکمک از کارهایمان را متوقف دولت می کنیم، دولت هم در بیشتر مواقع در اولین برخورد می گوید نیرو ندارم، امکانات ندارم و... دولت نمی تواند تاجر خوبی باشد، دولت نمی تواند مجری خوبی باشد بلکه مردم خودشان باید کارشان را درست انجام دهند.

وی گفت: اگر بخواهیم آب قنات قصبه گناباد را با 160 لیتر در ثانیه نجات دهیم، راهکارش گلخانه 300 متری نیست، اگر بخواهیم روستاها را از خرده مالکی نجات دهیم، راهکارش شرکت تعاونی فراوری و شرکت های سهامی زراعی است، راهش این است که خودمان در داخل روستا اختلافات را کنار بگذاریم و در کنار هم قرار بگیریم.

وی شرح داد: اگر صادرکنندگان، صندوق کمک زعفران کاران تشکیل می دادند و مثلا متعهد می شدند که به عنوان مثال به ازای هر کیلو صادرات، 10 هزار تومان به این صندوق اختصاص دهند، سالی 3 میلیارد تومان در این صندوق جمع می شد و احتیاجی به این نبود که برای بسکمک از بخش ها مثل آموزش، برندینگ و... منتظر دولت باشند.

مدیر سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: راه توفیق و غلبه بر مسائل کنار هم قرار گرفتن است، اگر کشاورز خرده مالک هستیم، در قالب شرکت های تعاونی و شرکت های سهامی زراعی، اگر صادر کننده هستیم در قالب هلدینگ صادرکنندگان زعفران در کنار هم باشیم، چرا که اگر در کنار هم قرار بگیریم پیروز خواهیم شد.

ششمین همایش ملی زعفران 26 و 27 آبان ماه در گناباد و به میزبانی مجتمع آموزش عالی گناباد در حال برگزاری است.

منبع: خبرگزاری ایسنا

به "تغییر اقلیم و خشکسالی را باید به عنوان یک واقعیت بپذیریم" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "تغییر اقلیم و خشکسالی را باید به عنوان یک واقعیت بپذیریم"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید