توصیه مهم در روز های آلودگی هوا؛ چی بخوریم چی نخوریم؟
به گزارش وبلاگ تجهیزات شبکه، این روز ها میزان آلودگی هوا به شرایط بسیار نامطلوبی رسیده و لطمات زیادی به سلامت مردم وارد می شود. خستگی، عصبانیت، کم حوصلگی، کلافگی، سردرد، سوزش چشم و گلو، مسائل تنفسی و... از جمله آثار سوء وارده به بدن است.
به گزارش فارس، این روز ها میزان آلودگی هوا به شرایط بسیار نامطلوبی رسیده و لطمات زیادی به سلامت مردم وارد می شود. خستگی، عصبانیت، کم حوصلگی، کلافگی، سردرد، سوزش چشم و گلو، مسائل تنفسی و... از جمله آثار سوء وارده به بدن است که نتیجه تنفس هوای آلوده است.
آلودگی هوا تهدیدی جدی برای سلامت است که باعث افزایش احتمال بروز عوارضی همچون سکته مغزی، بیماری های قلبی و عروقی، بیماری های مزمن تنفسی، سرطان و کم هوشی می شود، اما می توان با راه چاره هایی از بروز بعضی از این عوارض در امان ماند.
شاید نتوان به راحتی جلوی آلودگی هوا را گرفت، اما می توان با راه چاره هایی این شرایط خطرناک را تا حدودی کنترل کرد. بهترین راه موجود، ماندن در خانه و قرار نگرفتن در فضای آزاد است که با شرایط کاری هر فرد، نمی توان آن را به عنوان راه چارهی صد در صد در نظر گرفت.
شاخص آلودگی هوا اثر مستقیمی بر روی سلامت ما دارد. ذرات معلق سمی ناشی از آلودگی هوا می توانند آسیب های متعددی را به سلامت دستگاه تنفسی و قلبی عروقی وارد کنند.
ما در این گزارش می خواهیم برای شما از روش های ساده ای بگوییم که در این شرایط بحرانی می توانند یاری کننده باشند:
تا می توانید مایعات بیشتری بنوشید
خوردن مایعات به ویژه آب نه تنها باعث پاکیزگی مجاری گلو و دهان شده بلکه به دفع سموم از کلیه ها هم یاری می کند. استفاده از چای به دلیل تئوفیلین موجود در آن می تواند مجاری ریوی را بازکرده و ترشحات ریوی جمع شده را به بیرون ریه انتقال دهد.
شکلات تلخ بخورید/شیر خوردن یادتان نرود
استفاده از شکلات تلخ هم در روز های آلوده موثر است. استفاده حداکثر 3 لیوان شیر و خوردن لبنیات به بچه ها توصیه می شود؛ ضمن اینکه شیر داغ به عنوان یک مایع گرم یاری می کند تاثیر آلاینده ها در بدن کمتر شود و برونش های ریه توان بهتری برای انتقال اکسیژن پیدا کنند و اکسیژن بیشتری از طریق خون به اندام بدن برسد.
منابع غذایی حاوی ویتامین E استفاده کنید
مهمترین آنتی اکسیدان ها ویتامین های C، E بتاکاروتن، سیلنیوم و روی هستند. این مواد مغذی به دلیل خواص آنتی اکسیدانی که دارند به طور موثری از بروز التهابات جلوگیری کرده و موجب غیرفعال شدن رادیکال های آزاد موجود در هوای آلوده می شوند.
منابع غذایی حاوی ویتامین E را می توان جزء یکی از بهترین های تغذیه مناسب در هنگام آلودگی هوا دانست؛ مانند گردو، بادام، زیتون، جوانه گندم، جگر و سبزیجات دارای برگ سبز به دلیل خواص آنتی اکسیدانی قوی در روز های آلوده باید بیشتر مصرف شوند.
روغن زیتون میل شود
روغن زیتون حاوی یک نوع از ویتامین E است؛ در نتیجه نقش موثری در بهبود وضع تنفس دارد. اگر در روز های معمولی از روغن مایع گیاهی معمول استفاده می کردید در روز هایی که هوا آلوده است حتما روغن زیتون را برای مصارف پخت غذا مصرف کنید و حتی سالاد را بیشتر از معمول با روغن زیتون و لیموی تازه خوش طعم کنید تا همه افراد خانواده از آن مصرف کنند.
محصولات گیاهی و میوه های تازه بخورید
واقعا مهم نیست چه نوعی از سبزی و میوه، مهم مصرف روزانه و افزایش مصرف است. اغلب سبزی ها و محصولات گیاهی تازه، غنی از آنتی اکسیدان هستند و می توانند عوارض آلودگی هوا را کاهش دهند. این روز ها پرتغال، نارنگی، سیب، لیمو شیرین به وفور در بازار یافت می شود. این میوه ها سرشار از ویتامین سی هستند؛ در نتیجه از مصرف آن ها دریغ نکنید.
سیب سرب را جذب می کند
در میان میوه ها سیب، سرب را جذب می کند و مانع رسیدن آسیب به سلول های بدن می شود. پرتقال، لیمو، گریپ فروت، هویج، انبه، کدو تنبل، فلفل سبز، اسفناج، انواع کلم، گوجه فرنگی، کیوی و غلات سبوس دار هم این خاصیت را دارند.
گردو، بادام، زیتون، جوانه گندم، جگر و سبزیجات دارای برگ سبز به دلیل خواص آنتی اکسیدانی قوی در روز های آلوده باید بیشتر مصرف شوند.
کلم بروکلی به طور خاص تنفس را راحت تر می کند. حتما در هر وعده غذایی شامل صبحانه، نهار و شام یک نوع یا بیشتر سبزی و محصولات گیاهی تازه و میوه مصرف کنید.
سیر و پیاز مملو از مواد ضد سرطانی
سیر و پیاز دارای آنتی اکسیدان های قوی هستند که نقش مهمی در کاهش خطر رادیکال های آزادی که از هوای محیط وارد بدن می شوند دارند. اشعه ماورای بنفش، دود ناشی از سیگار و کلا آلاینده های هوا از طریق ریه وارد بدن شده و رادیکال های آزادی که در اثر ورود آن ها به سیستم حیاتی ما ایجاد می شود، کلا سیستم ایمنی و سلامت ما را در معرض خطر قرار می دهد.
آنتی اکسیدان ها می توانند این خطر را کاهش دهند. سیر با خاصیت آنتی اکسیدانی خود از بروز التهاب در سینوس ها و آلرژی های مرتبط جلوگیری می کند.
ماهی های بخارپز فراموش نشود
ماهی آب پز یا تنوری غنی از اسید های چرب امگا 3مانند ساردین، قباد، سالمون، شاه ماهی، قزل آلا (حتی انواع پرورشی) و ماهی های آزاد در کنار میگو می توانند از اثرات زیان بار ترکیبات التهاب آور آلاینده ها بکاهند و مصرف آن به مبتلایان آسم، تنگی نفس و مسائل قلبی و التهابی توصیه می شود.
سس یا رب گوجه فرنگی خانگی بخورید
لیکوپن موجود در بعضی از غذا ها مانند گوجه فرنگی نقش حفاظتی موثری برای ریه و تنفس و کاهش آسم دارند. به جای اینکه مصرف پاستا و ماکارونی را زیاد کنید، سس گوجه فرنگی آن را زیاد کنید. مطمئن شوید که رب یا سس گوجه فرنگی تقلبی نباشد. در صورت عدم اطمینان بهتر است خودتان با گوجه فرنگی سس درست کنید و یا از گوجه فرنگی در صبحانه و نهار و شام استفاده کنید.
آب انار، چای سبز، چای سفید و قهوه میل شود
آب انار، چای سبز، چای سفید و قهوه به دلیل داشتن ترکیبات فلاونوئیدی به دفاع بدن در برابر عوامل اکسیدکننده که از طریق آلودگی هوا وارد بدن می شوند یاری می کند؛ در مقابل خوراکی های پرچرب، پرپروتئین و غذا های فرآوری شده آماده می توانند سرعت اکسیداسیون و افزایش رادیکال های مضر آزاد را در بدن بالا ببرند.
این توصیه ها را جدی بگیرید!
1. خوردن آنتی اکسیدان ها راهی برای مقابله با عوارض آلودگی هواست. افرادی که کمبود کلسیم دارند، بیشتر در معرض خطر آلودگی با سرب قرار می گیرند.
2. تغذیه متعادل و مناسب با در دسترس قرار دادن مواد مغذی که هر یک به طریقی بافت های بدن را در برابر آثار مخرب ذرات آلاینده یاری می کنند، نقش موثری در حفظ سلامت بدن دارد.
3. سبزی ها و میو های تازه، منابع غنی ویتامین C هستند. حساسیت این مواد به حرارت، نور و PH محیط بالاست؛ مثلاً با افزودن جوش شیرین به غذا، ویتامین موجود در این مواد غیر فعال می شود. از این رو بهتر است میوه ها و سبزیجات را تازه مصرف کنید.
4. روغن سویا، آفتابگردان، جوانه گندم و سایر روغن های گیاهی، غنی ترین منابع ویتامین E هستند. ویتامین های E نسبت به شرایط طبخ مقاومت بیشتری دارند.
مواد غذایی چرب و چیلی ممنوع!
5. تا می توانید از غذا های فست فودی پرهیز کنید. در روز هایی که آلودگی هوا بسیار زیاد است، از خوردن غذا های چرب به خصوص چربی های جامد حیوانی و فست فود ها پرهیز کنید؛ زیرا مصرف چنین غذا هایی سبب تشدید کاهش توان بدنی و ذهنی شما در طول روز خواهد شد.
خوردن تنقلات کم ارزش مانند چیپس، پفک، نوشابه های گازدار، مواد حاوی نگهدارنده مانند سوسیس و کالباس، مواد کافئین دار مانند قهوه، نسکافه و. را به کلی فراموش کنید.
6. روزانه بینی و گلوی خود را با آب نمک معمولی و نه خیلی شور شستشو دهید. با این کار مجاری تنفسی تان تمیز می شود.
7. هنگام برگشتن از کار روزانه به خانه سعی کنید دوش گرفته یا حداقل سر و صورت خود را با آب و صابون بشویید تا آلودگی نشسته بر آن از بین برود.
8. لبنیات میل کنید، اما کم چرب؛ در زمان آلودگی هوا باید بیشتر از روز های معمول دیگر شیر، ماست و دوغ بنوشید، زیرا فسفر، منیزیم و کلسیمی موجود در لبنیات به عنوان خنثی کننده سموم عمل کرده و تاثیر به سزایی در کاهش صدمات دستگاه تنفسی و التهاب دستگاه گوارش ناشی از آلودگی هوا، خواهد داشت. میزان کلسیم موجود در بدن رابطه معکوس با جذب سرب در بدن خواهد داشت.
دقت کنیم! متاسفانه آلودگی هوا جزئی از زندگی روزمره ما شده است؛ در نتیجه باید به ابزار مقابله با آن تجهیز شویم؛ این ابزار همان مصرف غذا های موثر در کاهش آسیب های ناشی از آلودگی هوا بر سلامت ماست.
منبع: فرارو