راهنمای کامل کاشت و نگهداری از فلفل دلمه ای در خانه

به گزارش وبلاگ تجهیزات شبکه، فلفل دلمه ای یکی از مواد غذایی پرمصرف است که در تهیه غذاهای مختلف از آن استفاده می کنیم. این گیاه پرخاصیت را می توانید در خانه، در باغچه یا حتی در گلدان هم بکارید و از محصول بی نظیر آن لذت ببرید. در ادامه در مورد روش های کاشت و نگهداری از فلفل دله ای بیشتر بخوانید.

راهنمای کامل کاشت و نگهداری از فلفل دلمه ای در خانه

فهرست محتوا

گیاه فلفل دلمه ای چیست؟

چطور فلفل دلمه ای بکاریم؟

مراقبت از فلفل دلمه ای

برداشت محصول فلفل دلمه ای

چطور فلفل دلمه ای را در گلدان بکاریم؟

هرس کردن

تکثیر فلفل دلمه ای

جمع بندی

گیاه فلفل دلمه ای چیست؟

فلفل دلمه ای یکی از محصولات پرمصرف در آشپزخانه است. علاوه بر این، خواص زیادی دارد که به خاطر آن توصیه می شود حتما آن را در رژیم غذایی خود بگنجانید. فلفل دلمه ای بیشتر سبز است اما با رنگ های زرد، قرمز و نارنجی هم پرورش پیدا می کند و تنوع رنگ آن، باعث جذابیت بیشتر غذاها می شود و اشتها را باز می کند. جالب است بدانید که حتی انواع سفید، بنفش و قهوه ای آن هم وجود دارد. حتی می توان گیاهی پرورش داد که هر کدام از فلفل های آن یک رنگ باشد.

فلفل دلمه ای بوته های فشرده با برگ های بزرگ دارد. گل های سفید می دهد و گل های آن معمولا مینیاتوری و کوچک است.

فلفل دلمه ای برای رشد کردن و میوه دادن باید در جای گرم نگهداری شود. مثل گوجه فرنگی، این گیاه هم به خانواده بادنجانیان تعلق دارد اما به اندازه بقیه گیاهان این خانواده، از نظر شرایط نگهداری ایرادگیر نیست. تنها چیزی که باید در مورد فلفل دلمه ای بدانید این است که با وجود تقریبا مقاوم بودن و میوه دار بودن گیاه، نسبت به بسکمک از بیماری های گیاهان آسیب پذیر است و می تواند خیلی راحت زحمات شما را به باد بدهد.

فلفل دلمه ای تند نیست و با توجه به رنگ، ممکن است طعم های متفاوتی داشته باشد. این میوه چه در حالت خام چه در غذا، کاربرد زیادی دارد و می تواند بهترین گزینه برای اضافه کردن عطر، طعم، رنگ و ویتامین به غذاهای شما باشد.

برگ های گیاهان دسته بادنجانیان برای انسان سمی است. یعنی مصرف خوراکی آن می تواند باعث مسمومیت و مسائل گوارشی شود.

چطور فلفل دلمه ای بکاریم؟

75 روز طول می کشد تا گیاه فلفل دلمه ای کامل شود و فلفل سبز بدهد و دو تا سه هفته دیگر هم طول می کشد تا بسته به نوع فلفل، فلفل های قرمز، زرد، نارنجی و… بدهد. با توجه به مدت زمانی که طول می کشد تا محصول این گیاه را برداشت کنید، طوری برنامه ریزی کنید که 10 تا 12 هفته قبل از آخرین سرما، بذرهای فلفل دلمه ای را بکارید. یا اینکه برای سریع تر شدن روند کار می توانید از نشای فلفل دلمه ای استفاده کنید.

چه زمانی برای کاشت مناسب است؟

این گیاه یک گیاه سالانه باغی است و برای رشد و میوه دادن به گرما نیاز دارد. دانه های فلفل دلمه ای در دمای 24 درجه به خوبی جوانه می زنند و رشد می کنند. گیاهی که کمی جان گرفته باشد در طول روز به دمای 24 درجه و بالاتر نیاز دارد. در بیشتر منطقه ها آب وهوایی معمولا اردیبهشت ماه زمان خوبی برای کاشت این گیاه است.

انتخاب مکان کاشت

گیاه فلفل دلمه ای به 6 تا 8 ساعت نور آفتاب در روز نیاز دارد. گیاه را باید در خاکی نرم که زهکشی خوبی داشته باشد بکارید. فلفل دلمه ای را در کنار سایر گیاهان گروه بادنجانیان یعنی گوجه فرنگی، سیب زمینی و بادنجان نکارید. اگر می خواهید نزدیک هم باشند بین آن ها مانعی قرار دهید. این گیاه را می توانید در گلدان هم بکارید.

فاصله گذاری، عمق و حفاظت

بذرها یا نشای این گیاه را باید طوری بکارید که حداقل 45 سانتی متر با هم فاصله داشته باشند. گودال را آن قدر عمیق بکنید که وقتی گیاه را می کارید، آن اندازهی که از گلدان بیرون بوده، از خاک بیرون بماند. بهتر است که ساقه ها زیر خاک بمانند. این گیاه نیازی به داربست برای حفاظت ندارد، اما وقتی بزرگ می شود و میوه های آن می رسند ممکن است لازم باشد که آن را به جایی ببندید تا محکم و پایدار بماند.

مراقبت از فلفل دلمه ای

اگر نشا یا بذری که می کارید خوب باشد و مراقبت های عادی و روتین گیاه را انجام داده باشید، فلفل دلمه ای گیاه سختی برای پرورش دادن نیست. البته این گیاه نسبت به تعدادی از بیماری ها و آفت های گیاهان مثل انواع قارچ ها، ویروس و باکتری ها آسیب پذیر است. بیماری هایی که ناشی از خاک باشند به سختی حل می شوند و بهترین روش برای مقابله با آن ها، پیشگیری از مشکل است. برای پیشگیری، مراقبت های رایج باغی را انجام دهید؛ مثلا بهبود کیفیت خاک با اضافه کردن کود و کمپوست.

نور

فلفل دلمه ای به روزی 6 تا 8 ساعت تابش مستقیم نور آفتاب نیاز دارد. این گیاه را نباید کنار گیاه های بلندتر مثلا ذرت بکارید. چون شاخ و برگ گیاهان بلندتر ممکن است باعث سایه انداختن و محدود کردن نور خورشید برای فلفل ها شود.

خاک

این گیاه به خاک غنی و رسی با زهکشی خوب نیاز دارد تا ریشه آن به خوبی رشد کند و در برابر بیمار ی های منتقل شده از خاک، مقاوم باشد. این گیاه در خاکی که pH بین 6/5 تا 7 دارد بهترین رشد را خواهد داشت.

آب

این گیاه هر هفته به 3 تا 5 سانتی متر آب نیاز دارد یعنی باید سطح خاک تا این عمق، مرطوب شود. آبکمک قطره ای بهترین نتیجه را برای رشد این گیاه دارد و شیلنگ های مخصوص آبکمک عمیق، آب مورد نیاز را فراهم می کنند. آبکمک از بالای گیاه و آب زیاد یا کم منجر به مسائل قارچی و باکتریایی می شود. برای جلوگیری از خیس شدن شاخ و برگ گیاه در طول شب، در اوایل روز آن را آبکمک کنید.

دمای هوا و رطوبت

این گیاه در دمای روزانه حدود 24 درجه به بالا بهترین عملکرد را دارد. دمای شب می تواند به کمتر از این اندازه هم برسد و تا 14 درجه کاهش پیدا کند. دمای کمتر از 14 درجه و بیشتر از 34 درجه می تواند به گیاه آسیب بزند یعنی باعث ریختن گل ها، خراب شدن میوه ها و مسائل مشابه شود.

رطوبت حدود 50 تا 70 درصد برای این گیاه کافی است. رطوبت بالاتر می تواند باعث رنگی تر شدن فلفل دلمه ای در مدل های رنگی آن شود.

کود

فلفل دلمه ای از کوددهی منظم و برنامه ریزی شده لذت می برد و این کار می تواند برای رشد گیاه مفید باشد. موقع کاشت گیاه از کودهای 5-10-10 با فسفر بیشتر و یک بار هم موقع گل دهی گیاه از همین کود استفاده کنید. وقتی میوه های گیاه کم کم دیده شدند از کود های متعادل NPK استفاده کنید. از کودهایی که نیتروژن زیاد دارند استفاده نکنید چون باعث رشد زیاد برگ ها می شود که مانع از گل دادن و میوه دادن گیاه می شود.

گرده افشانی

گل ها در گیاه فلفل دلمه ای دارای دو قسمت نر و ماده برای گرده افشانی هستند. برای به دست آوردن میوه به بیش از یک گیاه فلفل یا گرده افشان حشره نیاز ندارید. گرده افشانی متقاطع می تواند زمانی رخ دهد که واریته های مختلف با هم رشد می کنند، اما بر محصول فعلی تأثیر نمی گذارد. با این حال، بذر به دست آمده از گیاه، گیاهی را مانند گیاه والد تولید نمی کند.

برداشت محصول فلفل دلمه ای

وقتی زمان چیدن فلفل ها می رسد، باید به رنگ و اولین تاریخ یخبندان در منطقه توجه کنید. گونه ای را انتخاب کنید که روزهای به جای مانده تا بلوغ در فصل رشد منطقه زندگی شما باشد و به یاد داشته باشید، نشاها خیلی زود به نتیجه می رسند، فقط می نشینند و منتظر گرم شدن دما هستند.

تعداد روزهای رسیدن به بلوغ، معمولاً به مرحله سبز میوه اشاره دارد. اگر انواع رنگی دیگر را پرورش می دهید، دو تا سه هفته به این زمان اضافه کنید تا رنگ و طعم کامل پیدا کنند. فلفل ها را زمانی برداشت کنید که رنگ آن ها یکنواخت باشد و بسته به اندازه، کمی سنگین و سفت به نظر برسد.

از یک قیچی تیز استریل یا قیچی های مخصوص هرس برای جدا کردن میوه استفاده کنید. فلفل ها را می توان به مدت یک تا دو هفته در یخچال نگهداری کرد یا به مدت هشت تا ده ماه فریز کرد. برای فریز کردن آن باید فلفل ها را بشویید، دانه های آن را جدا کنید و برش بزنید.

نکته:

مانند گوجه فرنگی، فلفل هایی که کمی رنگ می گیرند وقتی زود چیده می شوند به تغییر رنگ خود ادامه می دهند، اما میوه ها طعم کامل و لذیذی پیدا نمی کنند و اگر برای مدت طولانی کنار گذاشته شوند، چروک می شوند.

چطور فلفل دلمه ای را در گلدان بکاریم؟

فلفل دلمه ای به دلیل شکل فشرده و بوته ای خود، به راحتی با رشد در گلدان سازگار می شود. گلدانی به قطر حداقل 30 سانتی متر با سوراخ های زهکشی زیاد انتخاب کنید. گلدان های پلاستیکی و سرامیکی انتخاب خوبی برای کاشت فلفل دلمه ای است.

  1. گلدان را با مخلوط خاک گلدانی غنی و ارگانیک پر کنید. از استفاده از خاک باغچه خودداری کنید.
  2. یک سوراخ در مرکز آن به اندازه کافی عمیق و گسترده ایجاد کنید تا سیستم ریشه نشا را در خود جای دهد.
  3. اطراف ریشه ها را پر کنید، به آرامی فشار دهید تا گیاه محکم شود، اما از فشرده شدن بیش از حد خاک خودداری کنید.
  4. کیفیت و ارزش غذایی مخلوط خاک گلدان شما معین می کند که چند بار کود اضافه کنید. هنگام کاشت کود 5-10-10 و دوباره در اولین شکوفه دادن گیاه از همین کود استفاده کنید. زمانی که میوه شروع به تشکیل شدن کرد، کمی کود 10-10-10 متعادل اضافه کنید. فلفل هایی که در گلدان رشد می کنند باید بیشتر از فلفل های روی زمین آبکمک شوند.

هرس کردن

نیازی به هرس کردن گیاه فلفل دلمه ای نیست. اما می توانید شاخه هایی را که جوانه یا میوه ندارند ببرید تا انرژی گیاه صرف شاخه هایی شود که میوه دارند. از یک قیچی باغبانی تیز و استریل استفاده کنید و شاخه ها را از ته ببرید.

تکثیر فلفل دلمه ای

اگر قصد کاشت فلفل دلمه ای داشته باشید به راحتی می توانید از انواع نشا استفاده کنید که تنوع زیادی هم دارد اما کاشت گیاه از بذر، دست شما را باز می گذارد. کاشت این گیاه با بذر راحت ترین راه برای تکثیر آن است و دانه های جوان این گیاه خیلی زود جوانه می زنند.

10 تا 12 هفته قبل از زمانی که بخواهید نشا را به خاک اصلی منتقل کنید باید بذرها را بکارید. برای این کار به سینی با عمق 3 تا 5 سانتی متر نیاز دارید البته این کار را می توانید در گلدان های کوچک که سوراخ زهکشی داشته باشند انجام دهید. می توانید از ترکیب های استارتر بدون خاک که مخصوص رویش بذرها است و در گل فروشی ها پیدا می شود استفاده کنید.

  1. استارتر بذر را با آب گرم خیس کنید. سینی مخصوص یا گلدان را با استارتر بذر پر کنید.
  2. با انگشت اشاره، یک سوراخ کم عمق در مرکز هر گلدان یا در سینی ایجاد کنید.
  3. در هر سوراخ یک دانه قرار دهید و با استارتر بذر بپوشانید.
  4. سینی را با درپوش گنبدی شکل پلاستیکی بپوشانید یا از کیسه های پلاستیکی برای پوشاندن گلدان ها استفاده کنید.
  5. سینی یا گلدان را در یک مکان گرم با دمای ثابت 25 تا 30 درجه سانتیگراد قرار دهید. گرما از طرف پایین مثلا حرارتی که با المنت های مخصوص ایجاد می شود، به جوانه زدن سریع تر گیاه کمک می کند.
  6. رطوبت را حفظ کنید اما از آبکمک بیش از حد خودداری کنید که می تواند باعث خراب شدن گیاه شود. آبکمک از پایین کمک می کند که جوانه ها زودتر رشد کنند. اگر سطح خاک خشک به نظر می رسد، آب اضافه کنید.
  7. پس از بیرون آمدن جوانه ها، پلاستیک را بردارید.
  8. فلفل ها را می توان با ظاهر شدن اولین دسته از برگ های واقعی در گلدان گذاشت. اما اگر صبر کنید تا زمانی که چندین مجموعه برگ روی ساقه ها تشکیل شود، ساقه ای محکم تر خواهد داشت و به جلوگیری از آسیب در هنگام کاشت مجدد کمک می کند.
  9. در مکان تازه کاشت، از خاک مخلوط با کیفیت استفاده کنید یا کود اضافه کنید.
  10. هنگامی که دمای روز بیشتر شد، نشاها را با قرار دادن آن ها در بیرون برای چند ساعت در روز تقویت کنید.
  11. زمانی که دمای شب در 15 درجه سانتی گراد و بالاتر ثابت شد، فلفل را در باغ یا باغچه بکارید.

کاشت فلفل دلمه ای فلفل تند در کنار هم

یکی از سوالات رایج باغداران این است که آیا می توان این دو نوع فلفل را کنار هم کاشت. پاسخ مثبت است. البته فلفل ها ممکن است گرده افشانی بین گونه داشته باشند اما این شرایط در شرایط فعلی گیاه شما تغییری ایجاد نمی کند. همچنین اگر فلفل دلمه ای را کنار فلفل تند بکارید، تند نمی شود.

تغییر رنگ فلفل دلمه ای

یکی دیگر از سوالات رایج در مورد فلفل دلمه ای این است که چه عاملی باعث تغییر رنگ آن می شود؟

واریته های مختلف فلفل حاوی ترکیبات شیمیایی مختلفی هستند که باعث می شود از سبز به نارنجی، قرمز، زرد و رنگ های دیگر تبدیل شوند. به عنوان مثال، فلفل دلمه ای سرشار از بتاکاروتن به رنگ نارنجی یا قرمز در می آید.

جمع بندی

فلفل دلمه ای یکی از مواد غذایی محبوب در رژیم غذایی ایرانی است. آن را هم به صورت خام و هم پخته می توانید مصرف کنید و از خواص بی نظیرش بهره مند شوید. این گیاه را می توانید در گلدان یا باغچه بکارید و گیاه سختی برای کاشت نیست. اما دقت کنید که به چندین ساعت نور مستقیم آفتاب نیاز دارد.

منبع: Thespruce

سوالات رایج در مورد کاشت فلفل دلمه ای

آیا فلفل دلمه ای به نور زیاد نیاز دارد؟

بله؛ فلفل دلمه ای به روزی چند ساعت تابش نور مستقیم آفتاب نیاز دارد در نتیجه اگر در داخل خانه می کارید باید در کنار پنجره های آفتاب گیر قرار دهید.

چطور فلفل دلمه ای رنگی بکاریم؟

فلفل دلمه ای های رنگی نوع متفاوتی از فلفل دلمه ای سبز هستند. موقع خرید باید نشا یا بذر رنگ مورد نظر خود را بخرید.

آیا فلفل دلمه ای را می توان در گلدان کاشت؟

بله؛ این گیاه نسبتا کوچک و فشرده است و می توانید در گلدان های بزرگ که زهکشی خوب و عمق مناسبی دارند آن را بکارید.

منبع: دیجیکالا مگ

به "راهنمای کامل کاشت و نگهداری از فلفل دلمه ای در خانه" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "راهنمای کامل کاشت و نگهداری از فلفل دلمه ای در خانه"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید